Abd’de Rsv’den Korunmanın Önerildiği İlk Sezon Yüksek Kabül Oranı İle Bebekler Korundu

Abd’de Rsv’den Korunmanın Önerildiği İlk Sezon Yüksek Kabül Oranı İle Bebekler Korundu
Infant Respiratory Syncytial Virus Immunization Coverage in the Vaccine Safety Datalink: 2023–2024


Ameirka Birleşik Devletleri’nde 2023 Temmuz’unda Anne adaylarına yönelik RSV aşısının (Abrysvo) ve bebekler için geliştirilen monoklonal antikorun (nirsevimab/Beyfortus) klinik kullanıma sunulması sonrasında; 2023 - 2024 RSV sezonunda, Bebekler için RSV’den korunmanın ilk kez birlikte erişilebilir olduğu dönemde, Vaccine Safety Datalink verilerine dayalı bir analizde, bebeklerin büyük çoğunluğunun bu iki koruyucu yöntemden biriyle korunduğunu ortaya koydu. Bu aslında ABD’de aşı ile korunmanın önerilmesinin ardında en yüksek kabül oranlarından birisi olarak gerçekleşti.

Amerika Birleşik Devletleri Oregon - Portland kentinde bulunan Kaiser Permanente Sağlık Araştırmaları Merkezi’nden Stephanie Irving ve ekibi tarafından Pediatrics dergisinde yayımlanan verilere göre 2023–2024 RSV sezonunda, toplam 36.949 bebeğin %72’si, ya hamilelik sırasında annelerine uygulanan bivalan RSV prefüzyon F proteini aşısı (Abrysvo) ile pasif bağışıklık kazandı ya da doğumdan sonra doğrudan uygulanan uzun etkili monoklonal antikor olan nirsevimab (Beyfortus) ile korunma altına alındı.

Etki Mekanizmaları:

1. Abrysvo (Maternal RSV Aşısı):

Abrysvo, RSV'nin yüzeyinde bulunan ve virüsün konak hücreye girişinde kritik rol oynayan prefüzyon formundaki F (fusion) proteinini hedef alır.
Aşı, hamile kadınlara uygulanarak annede RSV’ye özgü nötralizan antikorların oluşmasını sağlar.
Bu antikorlar, plasenta yoluyla fetüse geçer ve doğumdan sonra bebeğin ilk yaşam aylarında RSV’ye karşı pasif bağışıklık sağlar.
Bu yöntemle bebek, henüz aktif bağışıklık sistemi yeterince gelişmeden önce koruma altına alınmış olur.

2. Nirsevimab (Beyfortus):

Nirsevimab, RSV’ye özgü olarak tasarlanmış rekombinant bir monoklonal antikordur.
RSV’nin F proteinine yüksek afiniteli bağlanarak, virüsün konak hücrelere girişini engeller.
Tek dozla uygulanan bu antikor, 5 aya kadar yüksek seviyede koruma sağlar ve özellikle prematüre veya bağışıklık sistemi zayıf bebekler için kritik önemdedir.
Aşıdan farklı olarak bağışıklık sistemini aktif olarak uyarmadan, doğrudan dışarıdan verilen antikorlarla hemen etkili koruma sağlar (pasif immünizasyon).

Ayrıca çalışmada; Genel olarak, bebeklerin daha büyük bir kısmı (%42,5) monoklonal antikor (nirsevimab) yoluyla korunurken, anne aşısı yoluyla korunanların oranı %32 olarak belirlendi. Ancak, araştırmacıların belirttiğine göre, çalışma dönemi boyunca RSV’ye karşı kullanılan ürünlerin dağılımında bir kayma gözlemlendi.

2023 yılı Eylül–Aralık ayları arasında doğan bebekler, daha çok nirsevimab alırken; 2024 yılı Ocak–Mart ayları arasında doğanlar, daha sık antenatal (gebelikte uygulanan) RSV aşısı ile korundu. Bu durumun, büyük olasılıkla nirsevimab arzındaki dönemsel sıkıntılar ve anne aşısının piyasaya sürülme takvimi ile ilişkili olduğu belirtildi.